Громадські ради: ефективно чи ні? *

Filed under Новини, Статті

Громадські ради, як дорадчий орган при владі, «пройшов» значний шлях розвитку. Якщо прямо відповідати на питання, чи ефективні вони чи ні, то можна відповісти порізному. І це залежить від багатьох обставин, які впливають на цей процес. Безумовно, можливість створення громадських рад дає багато переваг представникам громадських та благодійних організацій, і взагалі, організаціям громадянського суспільства, які можуть бути почутими органами влади, лобіювати власні інтереси, ініціювати важливі питання для розвитку місцевих громад.

В Кіровоградській області перед створенням громадської ради працювала експертна група, за підтримки ОБСЄ. До цієї групи входили представники громадських організацій, які мали досвід оцінки діяльності влади з питань культури, боротьби з корупцією, освіти та інше. Вони, протягом 2005-2007 років виконували свою роботу у співпраці з обласною державною адміністрацією. Зокрема, оцінюючи хід реалізації бюджетних програм. Цей досвід, на мою думку, був позитивним і дозволив внести певні покращення в існуючі бюджетні програми. Після цього була створена громадська рада, яка була за складом більш демократична, але, можливо, менш професійна.

При Кіровоградській обласній державній адміністрації пройшло вже декілька змін в громадські раді. Одна з них відбулася в 2010 році, значно оновивши склад громадської ради. Також, значні зміни відбулися після 2014-2015 років. Прийшли нові громадські лідери, які мають власне бачення на роль цього інструменту.

Цікавим позитивним прикладом є розвиток молодіжних рад в невеличких містах, об’єднаних територіальних громадах (ОТГ). Вони часто виконують позитивні та ефективні речі для молоді. Прикладом в Кіровоградській області може бути Приютівська ОТГ, де активно працює подібна молодіжна рада і яка ініціювала багато корисних ініціатив. Але, для того, щоб громадським радам бути ефективними, на мою думку, потрібно для будь-якої каденції нового складу громадської ради проводити навчання співпраці з органами влади, зокрема, з моніторингу бюджетного процесу, оскільки влада – це є гроші, гроші – бюджет, бюджет – це бюджетні програми, а аналіз і удосконалення бюджетних програм може бути одним із напрямків роботи громадської ради.

Архіватор ІСКМ

* Матеріал взятий з бюлетеню “НДО-Інформ” №2(59)

**Видання здійснене за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (м. Київ). Відповідальність за інформацію, наведену у матеріалі, несуть автори.

You must be logged in to post a comment Login