Конгрес молодіжних рад України. Для кого? Навіщо? Та про що? *

Filed under Статті

Конгрес молодіжних рад України (скорочено КМРУ) – це громадська організація, котра здійснюємо інституційну підтримку діяльності молодіжних консультативно-дорадчих органів при органах влади будь-якого рівня! Все розпочалося із усвідомлення того, що необхідно створювати комунікаційний майданчик для молодіжних рад зі всіх куточків України та об’єднувати людей, котрі цікавляться темою молодіжної політики задля подальшого обміну досвідом і спільних нетворкінгів. Було вирішено провести «Форум молодіжних ініціатив: «Молодіжні ради»», котрий проходив 13 листопада 2021 року у місті Києві.

Детальніше про форум:

Активна молодь взяла участь у першому «Форумі молодіжних ініціатив: молодіжні ради», де представники молодіжних рад офлайн та онлайн із різних куточків України мали можливість взяти участь у панельних дискусіях, обговорити проблематику та розвиток молодіжних рад в Україні та презентувати свої напрацювання.
Під час форуму відбулась панельна дискусія: «Участь молоді та нове молодіжне законодавство: Національна рада з питань молоді та Український молодіжний фонд» за участі Народного депутата України – Олександра Санченка та заступниці міністра молоді та спорту України – Марини Попатенко.
Практичним досвідом щодо ролі молодіжних рад у формуванні та розвитку молодіжної політики України поділився радник голови Вінницької обласної державної адміністрації – Микола Кобися, голова молодіжної ради при Київській обласній державній адміністрації – Діана Прідьма та голова молодіжної ради при голові Чернівецької обласної державної адміністрації – Володимир Крижановський.
Варто зазначити, що найбільше питань виникало щодо можливостей створення молодіжної ради на рівні області, району та міста і впливу таких дорадчих органів на місцеве самоврядування та органи державної влади.
Найбільш плідною ж була робота у групах. Учасники форуму опрацювали зміст проблематик у діяльності молодіжних консультативно-дорадчих органів. Виокремивши найрозповсюдженіші з них у форматі дискусій «світового кафе» напрацювали рекомендації для їх системного вирішення.
Після завершення «Форуму молодіжних ініціатив: «Молодіжні ради»» учасниками заходу було вирішено, що для успішної реалізації пропозицій щодо розвитку молодіжної політики необхідно створити громадську організацію, що буде представляти інтереси молодіжних рад на різних рівнях влади.
Ініціативну групу щодо створення громадської організації «Конгрес молодіжних рад України» очолив радник голови Вінницької обласної державної адміністрації – Микола Кобися, а до самої ініціативної групи із самого початку добровільно виявили бажання долучилися більше, ніж 20 представників молодіжних рад при органах виконавчої влади різних рівнів із 5 областей України. 
Ці ініціативні молоді люди вже об’єднали навколо себе більше ніж 50 активних лідерів молодіжних рад різних рівнів та готові доєднати до процесу формування найбільшої та найпотужнішої громадської організації всіх охочих і досі.

Надалі командою ініціативної групи було прийнято рішення віртуально подорожувати Україною та знайомитися зі всіма охочими молодіжними консультативно- дорадчими органами і налагоджувати подальшу співпрацю. Проте, зустрічі не були виключно для того, аби познайомитися. Головною метою було вияснити, які ж питання чи непорозуміння має та чи інша молодіжна рада і спільно попрацювати над тим, аби покращити чи змінити наявну ситуацію.

Наприклад, почавши активно знайомитися із молодіжними радами різного рівня зі всіх куточків України, ми вкотре підтвердили для себе, що багато таких органів потребують реальної підтримки та допомоги у написанні молодіжної програми. Тому, нами було вирішено розпочати цикл тренінгів приурочений цьому доволі роботовмісткому процесу.

Ось короткий опис того, як проходили такі онлайн-тренінгів для всіх бажаючих:

  • Засновник Конгресу – Микола Кобися поділився чітким алгоритмом дій, як почати написання результативної програми;
  • голова Молодіжного Конгресу Вінниччини – Артем Маткарімов розповів історію написання молодіжної програми разом зі своєю МР та розповів декілька корисних лайфхаків;
  • група охочих учасників мала можливість задавати всі питання та отримувати чіткі відповіді;
  • Також до зустрічі доєднався юрист і проконсультував слухачів;
  • Після того, усі разом ми поставили чіткі дедлайни і запланували наступну зустріч та поставили досяжні цілі.

Для команди Конгресу дуже важливою є постійна комунікація, а відтак ми знаходимося на зв’язку із усіма тими, хто цього потребує буквально 24/7, створюємо тематичні спільні чати, відписуємо, телефонуємо і спілкуємося онлайн.

Провівши вже 52 зустрічі із молодіжними радами, розповсюдивши опитування і зібравши думки членів молодіжних рад зі всієї України, ми виокремили для себе наступні напрямки діяльності, в яких плануємо рухатися і надалі, а саме:

  • Підтримка діючих молодіжних рад та сприяння створення нових МР в Україні;
  • Внесення змін та пропозицій щодо діючого законодавства;
  • Створення грантового офісу;
  • Створення стратегій для різного рівня МР та підтримка на національному рівні;
  • Співпраця з міністерствами, ОМС, ОДА, ОР, ТГ;
  • вивчення громадської думки;
  • розробка критеріїв оцінювання МР усіх рівнів;
  • Співпраця з молодіжними радами інших країн національного рівня;
  • Створення онлайн – платформи виборів голови МР;
  • Аналітика молодіжних програм;
  • Неформальна освіта.

Основними завданнями нашої громадської організації наразі являються:

  • Активізація участі молодіжного кластера у суспільно – громадських процесах;
  • Міжнародні та зовнішні зв’язки;
  • Реалізація спільних програм;
  • Сприяння формуванню свідомого, конкурентоспроможного, освіченого; та соціально-адаптованого політичного резерву серед молоді;
  • Всеукраїнська платформа опитування;
  • Провадження просвітницької діяльності.

Проте, ми розуміємо, що дуже важливим є чітка структуризація і розприділення обов’язків у команді, тому головним пріоритетом наразі є проведення установчих зборів Конгресу молодіжних рад України. Активісти ініціативної групи вже провели етап збору заявок кандидатів на посади із запропонованої структури і опублікували кожного бажаючого обійняти ту чи іншу посаду на офіційних сторінках конгресу у соціальних мережах, аби кожен бажаючий міг ознайомитися із претендуючими. Адже для нас дуже важливо, щоб усі процеси відбувалися максимально прозоро та відкрито і кожен мав доступ до необхідної інформації. Більш того, навіть вибори на посади у ГО «Конгрес молодіжних рад України» будуть відбуватися за допомогою онлайн-платформи для відкритого голосування, яке не можна буде сфальсифікувати  та на яке абсолютно ніяк не можна буде повпливати. Надалі ми плануємо надавати цю платформу у використання усім бажаючим молодіжним радами, аби вони також використовували її у себе на локальному рівні. А після апробації цього сервісу, туди також додасться і можливість проводити опитування і збирати думку громадськості на одному сервісі без будь-яких проблем.

 На сьогодні, приймається остаточне рішення щодо дати та формату проведення установчих зборів і вже незабаром Конгрес молодіжних рад України запрацює ще якісніше та оперативніше і все заради того, аби кожна молодіжна рада України змогла впевнено ініціювати, діяти та реалізовувати.

* Матеріал взято з “НДО-Інформ” № 1(62), 2022

You must be logged in to post a comment Login