Незламний дух бібліотекарів Бібліотекарі*

Filed under Новини, Статті

Герцаївщини виступають посередниками між владою та громадою. До 2017 року був єдиний Герцаївський район до якого входило 24 села, але все змінилося осінню, коли утворилася Острицька ОТГ. А відтак і предметом обговорення стали такі нагальні питання, як збереження бібліотечної мережі в умовах децентралізації, правові аспекти функціонування бібліотек в об’єднаних територіальних громадах (зокрема, питання реорганізації ЦБС та утворення публічної бібліотеки ОТГ, алгоритм передачі бібліотек-філій ЦБС до ОТГ), варіанти організації мережі публічних бібліотек, структура та штати публічної бібліотеки, організація бібліотечного фонду та бібліотечного обслуговування в публічній бібліотеці об’єднаної територіальної громади, поради по комплектуванню фонду.

В умовах сьогодення майже кожна з вищезазначених тем є вкрай болючою. Під час сесії депутати проголосували за збереження Герцаївської централізованої бібліотечної системи і підписаний договір. Але все змінилося в 2019 році, коли перестав діяти підписаний договір і більшість депутатів під час сесії проголосували за відмову надання Герцаївською районною бібліотекою методичних послуг. Бібліотекарі виступали під час сесії з даним питанням, але результат відсутній.

В серпні 2020 року утворився комунальний заклад публічної бібліотеки Острицької ОТГ, центр публічної бібліотеки в Горбова. І тут виникають проблеми, пов’язано це з хронічною нестачею коштів, нерозумінням багатьох представників місцевого самоврядування щодо важливості збереження сфери культури, неврегульованістю законодавчого поля.

А відтак, виникають правові колізії під час передачі бібліотеки до власності територіальної громади, проблематичною стає комплектація повноцінного штату бібліотеки тощо. Бібліотекарі публічної бібліотеки в Горбово активно виступають під час сесій, висуваючи питання надання фінансування на канцтовари, ремонт приміщень, мультимедійного обладнання, влада частково фінансує.

Незламний дух бібліотекарів вражає. За ініціативи бібліотекарів зібрано кошти для онкохворої людини , під час пандемії для людей хворих на COVID . Але надалі проводиться співпраця між бібліотеками району, ніби ще і досі є збережена система, здійснюються консультації, масові заходи, семінари, конкурси. Як зробити бібліотеку конкурентоспроможною, такою, аби замість ліквідації вона стала центром культурного життя громади? – це стало одним з ключових запитань Школи молодого бібліотекаря (голова ЧОВ УБА Марку А.М.). Окремі зустрічі було присвячено європейському досвіду функціонування бібліотек як культурних осередків громад, аналізу культурного потенціалу об’єднаних територіальних громад України, а також можливостям залучення зовнішніх джерел фінансування для розвитку бібліотек.

Під час Школи молодого бібліотекаря бібліотекарі шукали рецепти успіху, обговорювали кращі практики та змогли на власні очі переконатися в тому, що бібліотека має величезний культурний потенціал і може гідно його представити громаді, налагодити з нею постійний діалог через організацію культурно-мистецьких заходів, підтримку талановитих жителів, популяризацію їх творчого доробку, організацію різноманітних майстер-класів, краєзнавчих турів тощо.

Акцентувалась увага на питаннях необхідності модернізації мережі публічних бібліотек області, впровадженню нових моделей бібліотек та нового формату їх діяльності, створення мультифункціональних центрів по наданню послуг громадам, необхідності просування читання та активізації участі у проєктній діяльності. Проаналізовано сучасний стан, проблеми та новий вектор розвитку публічних бібліотек Буковини.

Наголошено на необхідності посилення творчого та креативного підходу до організації роботи, створення інформаційного простору, використанню сучасного дизайну в оформленні бібліотек. Учасники обговорили питання модернізації бібліотек, впровадження моделей бібліотек в новому форматі, створення інформаційних зон, надання онлайн-послуг громадам в умовах карантину, популяризації роботи бібліотек в соціальних мережах, розвитку проєктної діяльності, обслуговування дітей, співпраці влади, громади і бібліотек. За результатами засідання розроблено концепцію щодо вирішення актуальних питань розвитку бібліотечної справи, проєктної діяльності, визначення бібліотек для впровадження нових моделей сучасної бібліотеки, проведення інтерактивних навчань з підвищення кваліфікації бібліотечних працівників щодо переформатування їх діяльності.

Але головне питання , яке досі ще не вирішено є об’єднання публічної бібліотеки села Горбова з Герцаївською централізованою бібліотечною системою в одне ціле. Надалі працюємо над даним питанням.

Марку Анжела, провідна бібліотекарка Герцаївської ЦРБ. випускниця проєкту ІСКМ «Школа громадської участі-4» Жекіл Олена, в.о. директорка КЗ «Публічна бібліотека» Острицької сільської ради.

* Матеріал взятий з бюлетеню “НДО-Інформ” №2(59)

**Видання здійснене за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні (м. Київ). Відповідальність за інформацію, наведену у матеріалі, несуть автори.

You must be logged in to post a comment Login