Шляхи громадянської активності під час кризи*

Filed under Новини, Статті

Величезна гуманітарна катастрофа, з якою стикнулося українське суспільство внаслідок російської агресії мала багато проявів: величезна кількість внутрішньо-переміщених осіб (ВПО), руйнація інфраструктури, велика кількість загиблих, захоплення територій тощо. Громадські організації, в межах власних компетенцій та ресурсів, намагалися реагувати на цю ситуацію, передусім, в гуманітарному компоненті та допомозі Збройним силам України. З’явилося багато громадських та волонтерських ініціатив.

Наша організація, Інститут соціокультурного менеджменту (ІСКМ), зосередила власну увагу, виходячи з попереднього досвіду, на допомозі ВПО. За цей час ми пройшли декілька етапів. На першому, всі наявні ресурси ми спрямували на допомогу тим громадським ініціативам, які були найбільш успішними, долаючи ті вузькі місця, що були в них. Наприклад, у спортивний клуб «Борець» (м. Кропивницький), де знайшли прихисток понад 50 ВПО, ми, протягом декількох місяців возили продукти харчування та побутові речі, які були необхідні для цих людей, але в них була нестача. Також, таким чином співпрацювали з картинною галереєю у м. Кропивницький, де проживали ВПО.

Через деякий час, починаючи з травня 2022 року наша організація була використана як платформа для надання гуманітарної допомоги ВПО задля забезпечення їх базових потреб. Допомога у вигляді продуктів харчування, засобів гігієни, подушок, покривал, постільної білизни та рушників була надана 1570 ВПО (проєкти: «Адаптація через культуру» за фінансової підтримки GIZ за дорученням уряду Німеччини; «Шлях надії» – Міжнародний фонд «Відродження» та CARE Deutschland в рамках Грантової гуманітарної програми «Гуманітарна солідарність; «Допомога ВПО» за підтримки благодійної організації «Вплив»; «Підтримка та допомога біженцям» – ІСАР Єднання за фінансової підтримки Європейського Союзу).

Наступним кроком для нас стало намагання навчати жінок-переселенок новому фаху, який би допоміг їм краще адаптуватися в нових громадах та покращити свій економічний стан. Ми реалізували навчальну програму для 15 жінок-переселенок, навчаючи їх перукарській майстерності та 5 жінок-переселенок з масажу. Також, протягом липня-серпня, у співпраці з Центром культури та дозвілля Приютівської громади Олександрійського району Кіровоградської області у 7 населених пунктах ми провели комунікативні заходи, які допомогли об’єднати ВПО та місцевих жителів, які там постійно проживають задля спільного бачення майбутнього.

Ми розуміємо, що цей шлях не завершений, ще багато чого попереду. Але, головне, що нас мотивує потреба в суспільстві і ми завжди намагаємося бути гнучкими та змінювати власні послуги, в залежності від ситуації.     

*  матеріал підготовлено в рамках проєкту “Шляхи громадянської активності під час пандемії COVID-19” за фінансової підтримки Black Sea Trust for Regional Cooperation a project of the German Marshall Fund

You must be logged in to post a comment Login