Шлях адаптації: перші підсумки

Filed under Новини

З 15 жовтня 2022 року по 15 березня 2023 року ІСКМ було реалізовано проєкт «Шлях адаптації»*, метою якого було сприяння соціально-психологічній адаптації внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) в Кіровоградській області шляхом реалізації навчальної програми для працівників закладів культури по засвоєнню основ психологічної допомоги внутрішньо-переміщеним особам (ВПО). Діяльність проєкту була розповсюджена на території Кіровоградської області та м. Кропивницький. Було проведено низку важливих та корисних заходів в рамках навчального компоненту:

Курси з масажної справи для 10 жінок-переселенок (2 групи по 5 осіб). Навчання дозволило отримати жінкам новий фах, завдяки якому вони бути фінансово-незалежними не дивлячись на те, де територіально вони знаходяться.  Після курсів жінки-переселенки пройшли тренінг по просуванню власних послуг в мережі Інтернет.

Навчання для працівниць/працівників закладів культури Кіровоградської області основам психологічної допомоги ВПО. Дві групи учасниць по 10 осіб кожна пройшли по 2 тренінги: основи психологічної допомоги, корисні вправи для покращення психо-емоційного стану та арт-терапія та її види. По завершенню серії тренінгів було проведено спільний захід для двох груп по обміну досвідом між працівницями закладів культури щодо роботи з отриманими знаннями та використання інструментів.

Також, в рамках гуманітарного компоненту було розповсюджено 168 комплектів постільної білизни, подушок та ковдр серед ВПО. В електронній версії було видано та розповсюджено два видання в електронному форматі –«НДО-Інформ» та гайд тренінгу по просуванню власних послуг в мережі Інтернет.

Події проєкту широко висвітлювалися в мережі Інтернет на місцевому телебаченні, зокрема, Суспільне Кропивницький. Проєкт отримав позитивні відгуки від учасниць та суспільства. 

Наразі учасниці проєкту поступово впроваджують на практиці отримані знання та навички. Жінки-переселенки практикують масаж, а працівниці закладів культури проводять заходи/ініціативи в громадах з місцевими жителями та ВПО по покращенню їх адаптації, покращенню психологічного стану.   

*  Джерело фінансування: Проєкт «Розбудова структур надання послуг та освітнього потенціалу для психосоціального забезпечення в Україні», який впроваджується GIZ за дорученням уряду Німеччини.

Думки, висловлені у матеріалі належать авторам і можуть не співпадати з офіційною позицією  донорів проєкту “Шлях адаптації” (GIZ та уряду Німеччини). 

You must be logged in to post a comment Login